Dok napolju pada sneg, a Vi unutra gledate zimu kao neki film.

Beograd - Docekajte zimu spremni. Nadolazeca zima bice najhladnija u poslednjih 100 godina, a zahvatice veliki deo Starog kontinenta, najavljuju britanski meteorolozi za 2017-tu. Velike kolicine snega uporno ce zatrpavati Evropu, pracene veoma niskim temperaturama. Direktna posledica smanjenih toplotnih gubitaka je manji utrosak energenata tokom grejne sezone. Brojna istrazivanja su potvrdila da se najveci energetski gubici, cak do 30%, ostvaruju kroz dotrajale prozore. PVC stolarija se pravi u kombinaciji sa najmanje duplim, a mozete izabrati i trostruko staklo. Ugradnjom ovih stakala toplotni gubici, ali i prodor toplote iz spoljne su svedeni na minimum.  Prema procenama britanskih meteorolga, arkticka zima ce okovati kontinent cak pet meseci. Oni najavljuju da prvi ledeni talas mozemo ocekivati vec u novembru. Za januar se predvida rekordno niska temperatura od 27 stepeni Celzijusa, i to na vecem delu kontinenta, ukljucujuci i predeo u kojem se nalazi Srbija. Naglo zahladenje sa sobom ce doneti i sneg, koji ce na planinama usloviti stvaranje sneznog pokrivaca.
Za izracunavanje prognoze vremena koriscenjem numerickih modela potrebni su najmocniji racunari i racunarske mreze. Metodi se baziraju na cinjenici da naredno vremensko stanje nastaje iz prethodnog po zakonima fizike, pre svega dinamike i termodinamike. Pocetno stanje dobija se merenjem i osmatranjem u dovoljno gustoj mrezi stanica, po standardima Svetske meteoroloske organizacije na isti nacin, u istom trenutku, svuda u svetu, da bi podaci bili uporedivi. Temperatura se, na primer, meri na visini od dva metra, u hladu. Pri tome nam za prognozu nisu dovoljni samo podaci iz nase zemlje, vec se vrsi razmena podataka sa citave hemisfere, istice rukovodilac RHMZ.Do sada najniza temperatura u nasoj zemlji bila je minus 39,5 stepeni Celzijusa, izmerena na Pesteri 1985. godine. U Beogradu je najniza temperatura minus 26,2 stepena, izmerena 10. januara 1893. godine. Analiza sezonskih temperatura vazduha pokazuje da su najtoplije zime u Srbiji bile 2007 (4stepena), 1951 (3,8 ), 2014 (3,2 ), 1977 i 2001 (2,9 ).Poslednja godina sa jakom zimom koju pamtimo bila je 2012. Po recima dr Nikolica, sezona 2011/2012. ne spada u najhladnije zime u Srbiji. Tokom te sezone izdvojio se samo mesec februar, kada su mnogi maksimumi oboreni (temperatura, kolicina padavina, visina sneznog pokrivaca ...). U poslednjih 30 godina medu najhladnijim zimama su 1985 (trece mesto od kada postoje merenja) i 2003 (peto mesto od kada postoje merenja). Nemojte dopustiti da Vas vreme iznenadi. PVC stolarija - Beograd

Povecajte energetku efikasnost, dobra spoljna izolacija,  PVC stolarija, efikasno grejanje. Gubitak toplotne energije

Statistika o zimama vodi se od kada postoje instrumentalna merenja meteoroloskih velicina, koja u Srbiji imaju dugu tradiciju. Meteoroloska merenja zapoceo je u Beogradu profesor Liceja i clan Drustva srpske slovesnosti – Vladimir Jaksic,1848. godine, da bi se vec 1857. godine uspostavila mreza od 27 meteoroloskih stanica na teritoriji tadasnje Knezevine Srbije. Istorijski gledano, poznato je da su se zapisi o vremenu vodili tokom velikih bitki, a u naseljenim mestima veliki dogadaji su bili povezivani sa vremenom. To su uglavnom opisi vremena, a ne egzaktni podaci, ali mogu svedociti o nekim vremenskim nepogodoma koje su zahvatile neko podrucje, poput poplava ili susa. Objektivni metodi prognoze vremena odnose se na takozvanenumericke metode prognoze koje pocinju da se razvijaju pocetkom 20. veka. Pri odabiru dobre PVC stolarije kojom zelite postici ustedu na potrosnji energije i time ustedeti novac najvecu ulogu u tome imace staklo koje izaberete. Svaki PVC prozor sastoji se iz profila i stakla, te gotovo na svakom prozoru najveca povrsinu zauzima upravo staklo koje samim time i najvise utice na zastitu od hladnoce ili topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem 4 mm i razmakom od 16 mm cime se dobija ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug > 2,8 W/m2K sto znaci da na 1 m2 povrsine stakla gubimo 2,8 W energije u 1 satu ako je razlika izmedu spoljne i unutrasnje temperature jedan stepen C. Kako bi se taj gubitak energije smanjio, sve su cesce u upotrebi bolja stakla vece izolacione moci. Tako je neophodno na svaki prozor ugraditi staklo koje s unutarnje strane ima niskoemisioni premaz, takozvano LOW-E staklo. LOW-E stakla na sebi imaju poseban zastitni sloj koji omogucava zadrzavanje dela topline unutar prostorije i na taj nacin smanjuju toplotne gubitke. Takva stakla imaju koeficijent prolaza toplote Ug> 1,3 W/m2K sto je vise nego dvostruko bolje nego obicna IZO stakla koja smo predhodno naveli. Samim time zakljucujemo da se ugradnjom LOW-E stakala vec za dvostruko poboljsavaju izolacijska svojstva i omogucuje da kroz takve prozore ustedimo dvostruko vise energije za grejanje ili hladenje.

Powered by WebExpress
4373aa2e19a08